De Popprijs kent een roerige geschiedenis sinds de prijs in 1986 voor het eerst werd uitgereikt. Sommige winnaars werden als helden onthaald, andere waren een grote verrassing. In deze reeks praten oud-winnaars over de Popprijs en wat deze voor hen betekende.
Arling & Cameron over het winnen van de Popprijs in 2000
Arling & Cameron won de Popprijs 2000. Richard Cameron en Gerry Arling waren in Nederland niet erg bekend, maar de vrolijke easy tunemuziek vol sixties verwijzingen van hun album Music For Imaginary Films was in Japan een grote hit en ook in de Verenigde Staten kregen ze voet aan de grond. Hun muziek werd wereldwijd veel gebruikt in commercials, films en tv-series. De winst voor het duo, destijds zelf woonachtig in Groningen, kwam als een grote verrassing voor het publiek op ESNS.
Internationaal succes
Richard Cameron: “Dat wij de Popprijs wonnen kwam als een complete verrassing. Weliswaar hadden we net een platencontract getekend bij een Amerikaans platenlabel en werd onze muziek erg goed ontvangen in Japan, maar toch. Het was destijds niet gebruikelijk dat een Nederlandse band platen uitbracht in Japan en de VS. We waren onderdeel van een internationale muziekbeweging genaamd easy tune of easy listening, dat we zelf hadden opgezet en waarmee we onder andere in de Amsterdamse discotheek RoXY optraden.”
Gerry Arling: “Natuurlijk waren we superblij met de prijs. We vonden het ook volkomen terecht. Music For Imaginary Films, de plaat die we in het jaar van de winst uitbrachten, was een heel goede plaat. Heel internationaal, in Nederland was ons succes nihil.”
Cameron: “Het was een heel opwindende tijd. We deden vijf tours door de Verenigde Staten en acht door Japan. Onze muziek werd in The Sopranos gebruikt en in talloze commercials wereldwijd. Daarnaast waren we, naast Fatboy Slim en Missy Elliott, te horen in een commercial van GAP Kids die maandenlang op de Amerikaanse tv te zien was. Niet veel mensen in Nederland wisten dat, je muziek in een commercial was niet goed voor je credibility.”
Gewonnen van Krezip
Arling: “We hoorden een paar weken voor de uitreiking dat wij ‘m hadden gewonnen. We hebben netjes ons mond gehouden.”
Cameron: “Ik vond het helemaal geweldig. Urban Dance Squad, die ik geweldig vond, had ‘m ook gewonnen. Dat we in dat rijtje staan vond ik een grote eer.”
Arling: “Maar het publiek in de Oosterpoort vond ons niet de terechte winnaar. Ze vonden dat Krezip had moeten winnen. Bij de persconferentie vroeg een journalist zelfs of we wel van muziek hielden.”
Cameron: “Een ander zei zelfs dat wat wij deden geen muziek was! Maar ik geef toe: ook ik was verrast dat wij ‘m wonnen en niet Krezip. Die waren veel populairder.”
De befaamde bierdouche
Arling: “Dat we bij de uitreiking een bierdouche zouden krijgen wist ik. Daarom hebben we zelfs nog even met het idee gespeeld om onze broers daar neer te zetten. Uiteindelijk kwam ik op het idee om paraplu’s mee te nemen. Ik houd er niet van om bier over mij heen gegooid te krijgen. (lachend) Dat doe je toch niet? Wie gooit er nou bier naar iemand die een prijs wint?”
Cameron: “Pas toen Gerry met die paraplu’s kwam aanzetten hoorde ik van het fenomeen van de bierdouche. Dat is typisch rock n’ roll, dat waren wij absoluut niet. We traden op in smetteloos witte tenniskleding.”
Arling: “Toen het doek omhoog ging, was ik er op gebrand zo snel mogelijk die paraplu open te krijgen. En toch ging het mis; ik kreeg een vol glas bier tegen mijn hoofd. Dat zag er best suf uit op het journaal, zag ik later.”
Popprijs prijzengeld en het beeldje
Cameron: “Van het prijzengeld heb ik een vliegles genomen. En een deel in de kosten voor een nieuwe plaat gestoken.”
Arling: “Ik heb een Charles Eamesstoel gekocht. Het geld was snel op.”
Cameron: “Het winnen van de prijs betekende erkenning, een hoogtepunt.”
Arling: “Het heeft er niet voor gezorgd dat we veel populairder zijn geworden. We hebben nog enkele platen gemaakt, maar het bleef altijd een avontuur, een jongensboek.”
Cameron: “Het hielp niet dat onze volgende plaat de week na 9/11 verscheen en we kort daarna een ongeluk kregen op tournee in Spanje, waarbij ik mijn rug brak. Het herstel duurde lang.”
Arling: “Het beeldje van Theo Mackaay staat bij mij. Als Richard langskomt, verstop ik ‘m. Ik wil ‘m graag zelf houden. De afspraak was dat we ‘m zouden afwisselen, maar dat is er nog niet van gekomen. Eigenlijk heeft hij er wel recht op.”
Cameron: “Gerry mag ‘m houden. Hij verdient het ook het meest.”
Website: arlingandcameron.com